понедељак, 16. април 2012.

Džejn Ostin


Džejn Ostin (Jane Austin) rođena je u Stiventonu, Engleska, 16. decembra 1775. gde je i provela ceo svoj život. Danas znamo kako je Džejn izgledala zahvaljujući crtežu njene sestre Kasandre za koju je bila veoma vezana i koji se nalazi u muzeju u Londonu.
Rano se posvetila pisanju i prvu priču objavila je 1789. Njen život je bio relativno dosadan, bez nekih važnijih događaja. 1802. godine dobila je bračnu ponudu od Harisa Big-Videra koji je bio veoma bogat. Džejn je najpre prihvatila ovu ponudu, ali se kasnije ipak predomislila jer nije volela svog budućeg muža, pa se tako nikada nije udala. “Sve se može izdržati I istrpeti, ali brak bez ljubavi ne”, napisala je Džejn u jednom pismu. Kasnije se sa majkom I sestrom preselila u malo selo Čoton. I danas u Čotonu postoji njena kuća koja je pretvorena u muzej.
Džejn je svoja dela objavljivala anonimno. Njeni romani su doživeli veliki uspeh ali zbog anonimnosti nije mogla da se kreće u bogatim književnim krugovima. Sva njena dela su ljubavni romani, pisani u duhu romantizma. Danas je veliki broj njenih romana veoma uspešno ekranizovan, o čemu svedoče I brojne nagrade.
”Gordost i predrasuda”
”Gordost i predrasuda” je nezaboravni klasik koji donosi priču o slobodoumnoj devojci Elizabet Benet koja, kao i njene četiri sestre, mora da se uda za bogatog muža. Suočavajući se sa arogantnim, imućnim gospodinom Darsijem, Elizabet se upušta u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji, u jednom od najlepših romana svih vremena. Ovo je duhovita i inteligentno napisana knjiga koja vodi čitaoca kroz predivne salone Enleske iz 19. veka. Međutim, ako ipak niste ljubitelj knjiga, preporučujem vam da makar odgledate neku od brojnih ekranizacija ove neverovatne ljubavne priče. Možda na primer onu iz 2005. U glavnim ulogama su  Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland.




                                                                                                  Ariel    

Нема коментара:

Постави коментар