субота, 14. април 2012.

Titanik


 Titanik je bio najveći putnički brod na svetu u to doba. Pošao 10. aprila 1912. iz luke Sautempton na svoje prvo putovanje, četiri dana kasnije, oko 375 milja južno od Njufandlenda udario je u ledeni breg.
Titanik je bio najveći putnički brod na svetu u to doba. U toku prvog putovanja udario je o ledeni breg, u nedelju, 14. aprila 1912. godine, u 23:40. Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije.

U tragediji je smrtno stradalo preko 1.517 ljudi, što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa. Titanik je koristio najnapredniju tehnologiju, tada dostupnu. Za Titanik se verovalo da je nepotopiv. Bio je to veliki šok za ljude, jer je uprkos naprednoj tehnologiji i iskusnoj posadi, na kraju potonuo uz velika ljudska stradanja. Tačan broj žrtava je nepoznat zato što je kompletan spisak putnika i posade izgubljen.
Dva sata nakon što je Titanik potonuo, Karpatija je došla na mesto nesreće i počela sa spasavanjem preživelih u toku nekoliko narednih časova. U 08:50 časova, Karpatija je zaplovila ka Njujorku gde je pristigla 18. aprila 1912. godina. Olupine broda, pronašao je Robert Balard 1985. godine. Titanik je bio težak 46,328 tona, a dugačak 269 metara. Zbog lova na potonule brodove i uzimanja predmeta, 18. juna 2004. godine, vlade SAD, Kanade, Velike Britanije i Francuske dogovorile su se da će se ostaci Titanika čuvati netaknuti i tu lokaciju zaštititi kao Muzej na otvorenom. Ekspedicija do Titanika košta 60.000 $.



                                                                                                                                                    Coco

Нема коментара:

Постави коментар